Afgelegd aantal km: 124 Gereden door: Lidwine
Gemiddelde temperatuur: 21 Weersgesteldheid: overwegend zonnig
Gespot wildlife: 1 Garant Snake, 2 hummingbirds, 1 eagle, diverse 'nog niet nader geïdentificeerde' birds, 1 fazant

Kaart met het begin- en eindpunt van deze dag:

Hedenmorgen voor ons doen uitgeslapen. ’s Nachts is er wel wat regen gevallen, maar bij het ontwaken is het droog en staat er een zonnetje. Dus wederom buiten ontbijten, omdat de temperatuur al voldoende opgelopen is. Om tien uur gaat de camper op weg, richting - in eerste instantie - Spences Bridge. Vijftien kilometer ten zuidwesten van Merritt bezoeken we de Spius Creek Hatchery (een door de overheid gesubsidieerde zalmkwekerij). De meneer aldaar is zeer enthousiast en leidt ons gedurende ruim een uur rond. Het hele proces van de bevruchting tot het uitzetten van de zalmen komt aan de orde. Opvallend vooral is, dat de zalmen een zescijferige barcode in de neus krijgen aangebracht. Die barcode is alleen onder een microscoop te lezen. Per dag worden er bij 20.000 kleine zalmen een klein ijzeren stukje barcode aangebracht. Op deze kwekerij worden ook Schinookzalmen opgekweekt, die met uitsterven bedreigd worden. De kwekerij wordt gefinancierd door de overheid en kost jaarlijks 500.000,- Canadese dollar. Dit alles om de zalmpopulatie op ‘normaal’ niveau terug te brengen. Deze rondleiding kostte ons helemaal niets!!! Al met al een onverwacht interessant bezoek.

Op weg terug naar de camper treffen we nog een ‘ongevaarlijke’ Garant Snake die het pad oversteekt. Terwijl de temperatuur inmiddels verder opgelopen is, vervolgen we de weg langs de Nicola River door het mooie prairieachtige landschap. In Spences Bridge stoppen we even bij de gelijknamige brug, waar de Thompson River en Nicola River bij elkaar komen. Net over de smalle brug nemen we koffie met een overheerlijke apple pie bij de Packing House en nuttigen dit buiten op het terras in de zon. Voor dit alles betalen we omgerekend nog geen tien euro. De gemiddelde leeftijd in dit koffiehuisje is ongeveer zeventig jaar, dat aanzienlijk daalt na onze binnenkomst. In het Gold Pan Provincial Park nemen we een kijkje, terwijl boven ons in de bergen een kilometerslange trein passeert en beneden de Thompson River stroomt. Verderop, vlak voor Lytton, doemt het Skihist Provincial Park op. Daar in een groen park heb je fantastisch uitzicht op de Thompson Canyon. De meerdere lagen/kleuren gesteente en de honderd meter lager gelegen rivier maken het beeld compleet.

Een stukje de ‘12’ op richting Lilloet komen in Lytton de ‘vuile’ Frasier River en de ‘schone’ Thompson River samen. Dit kleurverschil van het water is een kilometer verder nog te zien, alvorens de kleur overgaat in één troebele mengeling van water. Als je de stroming van het water ziet, begrijp je direct waarom raften hier een favoriete bezigheid is. Bij de visitors info verzamelen we weer de nodige folders over Lytton en omgeving. In Lytton lijkt het wel of de tijd stil is blijven staan. Of anders gezegd: er is sprake van achterstallig onderhoud. In dit stadje wonen ca. 500 mensen. Na wat omzwervingen komen we uiteindelijk terug in Skihist Provincial Park om aldaar in het bos een stek voor de nacht te vinden. Hoog boven in het bos vinden we wat gezocht wordt: een ruime plek, een picknicktafel en een firepit waar het bbq-duo ongetwijfeld weer heerlijk vlees zal bereiden op de geïmproviseerde échte bbq. Nee Harry O, niks rommelen met een gasdingetje, maar gewoon écht. We geven later nog wel tips voor bbq’en in down under. Vervolgens wordt na de bbq een geweldig kampvuur gemaakt; gezellig en lekker warm.

Actuele tijd

Vancouver

zoeken