Dag 16: Banff - Golden

Afgelegd aantal km: 229 Gereden door: Lidwine
Gemiddelde temperatuur: 23 Weersgesteldheid: zonnig
Gespot wildlife: Mountain Marmot, Nut Cracker (zeldzame bergvogel), Emerald Ducks, Blue Jay, twee berggeiten

Kaart met het begin- en eindpunt van deze dag:

Vandaag uitgeslapen en rustig aan gedaan, na de ‘Icefield’-dag van gisteren plus het avondbezoek aan Banff. Daardoor om half elf weer op pad met de camper. Op de weg waaraan de campground ligt, hebben we uitzicht op de Mount Tunnel. Vijfhonderd meter verder is er zicht op de Hoodoo’s, zes soort van pilaren die tot stand zijn gekomen door water wat naar beneden stortte en de Hoodoo’s zodoende creëerde. Hierna gaan we richting Lake Louise via de Bow Valley Parkway. Een bosrijk gebied, omgeven met bergen, maar helaas geen wildlife zoals dat beloofd wordt in menigeen reisboek. Echter wel een aantal schitterende plaatjes kunnen schieten. Ook sinds een aantal dagen weer radiobereik om de stilte te doorbreken.
Bij Castle Cliffs worden de benen gestrekt. Voorwaar geen straf in dit mooie landschap. Rond het middaguur arriveren we bij Lake Louise, waar het al behoorlijk druk is. Het is er werkelijk schitterend, het smaragdgroene meer met op de achtergrond de sneeuw van de Mount Victoria en de strakblauwe hemel maken het plaatje compleet. Al snel gaan we vanwege de enorme drukte richting het 13 kilometer verderop gelegen Lake Moraine.

 

Via een bochtig parcours en de 1km lange Moraine Trail, krijgen we het meer in het vizier. ‘Adembenemend’, uiteraard maakt onze huisfotograaf hier weer de nodige kiekjes. Na een kop koffie vervolgen we de route via de Kicking Horse Pass naar Field. Onderweg komen we bij de Spiral Tunnel. Dit is  het populairste uitkijkpunt van Canada, waar de locomotieven door een 900m lange spiraaltunnel gaan. De eerste wagons komen boven al uit de tunnel terwijl de laatste wagons beneden nog in de tunnel moeten verdwijnen. Alleen al vijf wagons moeten daar een hoogteverschil van vijf meter overbruggen.
Even verderop slaan we rechtsaf, een smalle kronkelweg in van 13km door de Yoho Valley. Daarin zitten haarspeldbochten waar zelfs een enkele keer ‘gestoken’ moet worden om de bocht te kunnen nemen (hulde aan de chauffeuse), om bij de Takakkaw Falls te komen. Deze spectaculaire waterval, die wordt gevoed door smeltwater van het Waputik Icefield is één van de hoogste in Noord Amerika; de schitterende cascades zijn samen 380m hoog. Uiteraard is de afdaling net zo enerverend als de klim is geweest.

In Field, bij het Grand National Station, café/restaurant annex supermarkt, halen we vers stokbrood om de late lunch te verorberen op het aldaar gelegen terras in de zon met uitzicht op de Mount Stephen. Vervolgens komen we bij de Natural Bridge. Dit ligt even buiten Field, waar de Kicking Horse River zich schuimend een doorgang heeft gebaand door een dwarsliggend rotsblok en zodoende een schitterende waterval is. Aan het einde van deze weg ligt het schilderachtige Emerald Lake. Het meer heeft een fel turquoisegroene kleur.
Hierna gaan we via Highway 1 naar Golden, waar het Yoho National Park eindigt. Daar gaat de overnachtingsplek gezocht worden. Even voor Golden lopen er langs de Highway nog twee ‘verdwaalde’ dwerggeiten. Net buiten Golden kiezen we voor Whispering Spruce Campground en steken de BBQ aan.

 

  reisverslagen en meer
Free Joomla! templates by Engine Templates