Dag 14: Valemount - Jasper

Afgelegd aantal km: 236 Gereden door: Frank
Gemiddelde temperatuur: 26 Weersgesteldheid: zonnig, lichte sluierbewolking
Gespot wildlife: Diverse eekhoorns, Canadese ganzen, één hert, één raaf en vier caribous (soort herten)

Kaart met het begin- en eindpunt van deze dag:

De douches op de camping waren heerlijk: warm, vloerverwarming, schoon en het rook lekker. Na het douchen hebben we wederom buiten ontbeten, het was wel wat fris maar het uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen was prachtig. Net toen we weggingen kwam er een ‘campertje’ op de plek naast ons staan. Gelukkig kwam die nu pas, want anders hadden wij nog weinig zon op onze plaats gehad.
Rond kwart over acht vertrokken we via highway 5 richting Jasper. De 1e stop was bij de Rearguard Falls. Volgens het bord zou de wandeling een kwartier duren maar na een paar minuten waren we al bij de woeste waterval: de hele Fraser River valt hier in één keer ruim 10 meter naar beneden. Deze waterval betekent voor de zalmen het eindpunt van hun tocht door de Fraser, helaas hebben we daar geen zalmen meer zien springen.
De 2e stop was bij Mount Terry Fox, genoemd naar een jongen die op z’18e botkanker kreeg en zijn rechterbeen gedeeltelijk moest missen. Hij besloot toen om van oost naar west Canada te gaan hardlopen en om zo geld op te brengen voor kankeronderzoek. Helaas moest hij ruim halverwege in British Colombia stoppen omdat zijn longen waren aangetast en stierf hij een maand voor zijn 23e verjaardag. Bij deze stopplaats hadden we uitzicht op Mount Robson, de hoogste piek in de Rocky Mountains. Een stop verder hadden we een nog beter zicht op deze met sneeuw bedekte piek van 3954 meter.

 

Rond kwart over 10 reden we hier de provincie Alberta binnen. Hier wijzigt de Pacific tijd in Mountain tijd en moest de klok een uur vooruit. Na 2 kilometer kwamen we aan in Jasper National Park. We besloten eerst een bezoekje te brengen aan het stadje Jasper. Hier hebben we ‘goedkoop’ kunnen tanken, aangezien de belastingen in Alberta een stuk lager zijn. Vervolgens hebben we wat rondgelopen in Jasper, een paar souvenirwinkeltjes bezocht en een bakkie gedaan op een terrasje op de 1e  etage met uitzicht op de bergen. Rond half twee waren we weer bij de camper. Via de Maligne Lake Road, een mooie weg met verkleurende bomen (ook wel indian summer genoemd) en langs meren, kwamen we aan bij Maligne Canyon. Hier konden we een pad naar beneden volgen langs 6 bruggen. Aangezien het pad nogal steil was, zijn we tot de 3e brug gekomen. Na de flinke klim terug naar boven hebben we in het zonnetje een heerlijk vers stokbroodje gegeten en vervolgens onze weg vervolgd naar Medicine Lake, een meer waarvan de waterstand enorm kan verschillen. Hierna zijn we nog gestopt bij het mooie Maligne Lake. Rond vier uur zaten we weer in de camper en gingen we terug richting Jasper. Op een gegeven moment stonden er allemaal auto’s aan de kant van de weg en bleken er 4 caribous (soort herten) aan de kant van de weg te staan. Uiteraard zijn wij ook gestopt en zijn er veel foto’s gemaakt. Vooral het mannetje was erg fotogeniek.

Na een stukje op de 93 south, de Icefields Parkway, te hebben gereden, bleek de campground die we op het oog hadden al voor de winter te zijn gesloten. We hadden de keuze om óf 106 kilometer door te rijden en dus een aantal bezienswaardigheden over te slaan, óf om op een camping van 781 plaatsen te gaan staan. Vanaf de weg zagen we echter een aantal campers tussen de bomen staan. Dit bleek een soort parkeerplaats met stroom te zijn. Het was ons niet duidelijk hoe e.e.a. geregeld was en dus hadden wij onze camper hier ook neergezet om vervolgens in het zonnetje te gaan zitten. Helaas bleek, toen het eten net op het vuur stond (een keer geen bbq), dat de vergunning bij die grote camping geregeld moest worden: er kwam een enorme camper aan die op onze plaats moest staan. Dus toen zijn de mannen maar na het eten naar de camping gelopen om de vergunning alsnog te regelen, anders zouden we de camper wellicht blijven verplaatsen.

  reisverslagen en meer
Free Joomla! templates by Engine Templates