West-Canada 2008

De voorbereiding

De voorbereiding

De voorbereiding voor deze reis begon al ongeveer een jaar geleden. Na de eerste plannen om met z'n vieren naar Canada te gaan werd er bij Travelhome een offerte opgevraagd voor vliegreizen en camperhuur. In november 2007 zijn we in Eindhoven naar een voorlichtingsdag geweest en hebben daar getracht de offerte wat aan te passen en te bekrachtigen. Uiteindelijk is dit ook gelukt.

Vanaf dat moment zijn we ons gaan verdiepen in West-Canada en hebben we highlights genoteerd die we zouden willen gaan bezoeken. Aan de hand daarvan hebben we een globale route uitgestippeld. Nog niet tot in detail, want er moet uiteraard ruimte zijn voor improvisatie en we zien wel wat er allemaal op ons pad komt. Wat zeker aan de route is, is dat die begint en eindigt in Vancouver. Daarvandaan vertrekken we per camper eerst voor een paar dagen naar Vancouver Island. Eenmaal weer op het vaste land rijden we naar de Rocky Mountains (in Alberta) en vervolgens weer via een andere route terug naar Vancouver.  

Dag 1: Westland - Vancouver

Afgelegd aantal km: veel Gevlogen door: BMI en Air Canada
Gemiddelde temperatuur: 19 graden Weersgesteldheid: zonnig
Gespot wildlife: eekhoorn

Kaart met het begin- en eindpunt van deze dag:

’s Ochtends rond kwart over zes werd met twee auto’s afgereisd naar Schiphol. Daar eenmaal gearriveerd (files vielen mee) werd er ingecheckt voor de vlucht naar Londen Heathrow met luchtvaartmaatschappij BMI. Na een bakkie en wat rondlopen, konden we, precies op schema, aan het eerste gedeelte van de reis beginnen. Na 40 minuten arriveerden we in Londen. De bagage was doorgelabeld dus daar hadden we gelukkig geen omkijken naar. Konden wij onze tijd besteden aan een ontbijtje en zo. Na zo’n 3 uur konden we gaan inchecken voor de vlucht met Air Canada naar Vancouver.

Daar moesten we nog wel eerst diverse kledingstukken uittrekken vóór we door de douane mochten. Door een niet vermelde wijziging zouden we in eerste instantie niet naast elkaar zitten maar gelukkig was een Canadees zo vriendelijk om te ruilen van plaats. En toen kon de vlucht van bijna 10 uur gaan beginnen. Door wat leesmateriaal, eten, drinken en een eigen tv-schermpje met diverse films, muziek en tv-programma’s, was de tijd, met wat slapen door sommigen van ons, best door te komen.

We arriveerden rond half vier plaatselijke tijd in Vancouver en zijn met een busje van de vluchthaven naar ons hotel gebracht. Daar hebben we eerst een stukje, heerlijk in het zonnetje, gelopen om de benen te strekken en daarna hebben we op een terrasje wat gedronken. Toen het buiten wat te fris werd, zijn we binnen verder gegaan en hebben hier later ook wat gegeten. Inmiddels werden we allemaal toch wel een beetje moe. We waren tenslotte als zo’n 23 uur in touw dus zo vreemd was dat niet. Tegen half negen waren we weer op de kamers waar wij nog snel het stukje van vandaag hebben geschreven en de foto’s hebben benoemd. Rond half 10 vielen bij ons toch ook de ogen dicht.

Dag 2: Vancouver - Saanich

Afgelegd aantal km: 142 Gereden door: Frank
Gemiddelde temperatuur: 25 Weersgesteldheid: zonnig
Gespot wildlife: konijn, eekhoorn, uil

Kaart met het begin- en eindpunt van deze dag:

De eerste echte nacht in Canada is er gelijk eentje van uitslapen. Dit komt ons goed uit vanwege het tijdsverschil van acht uur. Om tien uur zitten we aan het ontbijt in het Travel Lodge Hotel. Een typisch Amerikaans ontbijt geeft ons energie voor de hele dag. Na het uitchecken nemen we om half twaalf de taxi naar de camperverhuurder waarmee de afspraak is dat om 13.00 uur de camper klaarstaat. Omdat we graag vandaag nog de overtocht maken naar Vancouver Island, hopen we eerder te kunnen beschikken over ons vervoermiddel annex hotel op wielen voor de komende 26 dagen. We komen echter bedrogen uit, want buiten de instructiefilm moeten we wachten tot exact één uur. Alvorens we na de inspectieronde van de camper (de monteur moet nogal wat gebreken verhelpen) we om even voor drie uur het terrein verlaten. We gaan richting de ferry die ons naar Vancouver Island brengt. De rit naar Tsawwassen verloopt spoedig, zodat we om exact twee uur vertrekken met de ferry naar Swartz Bay (Vancouver Island). De anderhalf uur durende overtocht door het mooie landschap van Gulf Island is adembenemend. We spotten zelfs zeehonden.

Om ca. half zes rijden we in Swartz Bay van boord om via een supermarkt, waar flink inkopen worden gedaan, de eerste campground op onze trip door West-Canada op te zoeken. Vlak voor Victoria, de hoofdstad van de provincie British Columbia, vinden we de eerste overnachtingsplek voor de camper. Island View Campground is de naam en het is een redelijk eenvoudige camping aan de Pacific Ocean.

Na het verorberen van wat pizza’s is het gezelschap toe aan een nachtrust en wordt het ‘mandje’ opgezocht om morgenvroeg weer fris op te staan om richting Victoria e.o. te reizen. Tot morgen.

Dag 3: Saanich – Chemainus

Afgelegd aantal km: 142 Gereden door: Jeroen
Gemiddelde temperatuur: 24 Weersgesteldheid: zonnig
Gespot wildlife: uil

Kaart met het begin- en eindpunt van deze dag:

Om half zes ’s ochtends zijn de eersten wakker (de slapers op het ‘upperdeck’) en om half zeven is iedereen uit de veren. Op dat moment kunnen we pas zien op wat voor plek we staan op de Island View Campground. Aan zee, met een Beach Trial die niet veel meer inhoudt dan het beginpunt om iets aan te geven. Wat is nooit duidelijk geworden. Het strand ligt er desalniettemin fraai bij en geeft ’s ochtends al een mooie aanblik. Het vermoeden bestaat dat het een zonnige dag zal gaan worden.
Tijd voor ’n ontbijtje, waarna een checklistje wordt gemaakt ‘wat te doen voor vertrek’. De TomTom wordt op Victoria ingesteld en om iets voor negenen trapt Jone het gas in.Victoria is een indrukwekkende stad. Het is de zetel van het provinciale bestuur en met 300.000 inwoners een vrij grote stad. Het gebouw van zwaar, grijs steen met tot in de puntjes verzorgde gazons en tuinen dat daarvoor is neergezet imponeert in ieder geval bijzonder. Maar dat doet ook het Empress Hotel. Want niet alleen de naam Victoria herinnert aan het koloniale rijk. Als een groot, met klimop overwoekerd kasteel staat het in 1908 gebouwde hotel boven de haven. We vragen buiten netjes of we even binnen mogen kijken en dat is geen enkel probleem. Een écht Engelse foyer en een restaurant waar de high tea niet te betalen zal zijn. Wij zullen het niet merken, want om negen uur ochtends heb je daar niet zo’n trek in.
En dan komen we aan bij de oude stad, de schilderachtige haven met de promenade en nog een aantal bezienswaardigheden. Want er is nog een mooie kant van Victoria: de stad is prima te voet te verkennen. Alle bezienswaardigheden liggen behoorlijk dicht bij elkaar.

Hieronder een filmpje in de haven van Victoria:

We eindigen bij de Fisherman’s Warf. Dit is de eigenlijke haven, waar lieflijke floating houses (drijvende huisjes) in verschillende vormen en maten liggen. Daarna gaan we weer terug naar de camper om een kustroute te volgen. Er komen twee minder geweldige uitkijkpunten (de kwalificatie “weggooiviewpoint” valt; wie zou dat nou hebben gezegd?), waarna we in Oak Bay Marina belanden. Een weg met heftige pandjes leidt naar dit haventje met een mooie uitkijk.Bij de Safeway worden nog wat boodschappen gedaan en onderwijl wordt snel een Safeway-card gehaald; scheelt toch mooi ff zestien dollar op negentig dollar aan boodschappen (helaas geldt dit niet voor het bier, dat immers in Canada in een aparte ‘liquor store’ gehaald moet worden).
We maken een korte tussenstop in Cowichan Bay (3400 inwoners) in Hercate Park. De Cowichans is een stam van de Salishinindianen, die al meer dan honderd jaren hier in de omgeving leven. Een levendig stadje (waar ze terrasjes kennen), dat vooral leeft van de verkoop van handgemaakte sweaters en andere ambachtelijke produkten. Een schilderachtige vissersplaatsje met op palen gebouwde houten huizen en bont gekleurde boothuizen. Vervolgens rijden we door over Highway 1 naar Chemainus, waar we via een U-turn bij de uitgezochte campground aankomen: Chemainus River Campground. Er zijn slechts tien hook-up sites (met water en stroom). Maar we zijn de enigen op de plek die wordt omringd met hoge dennenbomen. Zelfs de eigenaren hebben bij aankomst de campground verlaten, maar op het whiteboard bij de ingang staat netjes dat we gewoon een plekje uit kunnen zoeken. En dat doen we dan ook. Later op de avond komt de eigenaresse met een golfkarretje iemand ophalen die gaat betalen. Jone & Ingrid zoefden vervolgens met haar mee om de creditcard te trekken.
Een heus kampvuur moet ervoor zorgen dat de muggen een beetje uit de buurt blijven in de bosrijke omgeving.

  reisverslagen en meer
Free Joomla! templates by Engine Templates